"Good design can move mountains"

Allround ontwerpbureau voor grafische vormgeving, drukwerk en webdesign
Offerte aanvragenContact opnemen

"Good design can move mountains"

Allround ontwerpbureau voor grafische vormgeving, drukwerk en webdesign
Offerte aanvragenContact opnemen

7 tips om Google én je bezoekers blij te maken!

Je kunt nog zo’n mooie gelikte website hebben, maar als je niet gevonden wordt ben je nergens. Zonder bezoekers geen klanten, zo werkt dat nou eenmaal. Daarnaast sta je het liefst natuurlijk ook boven je concurrenten in de zoekresultaten. Maar hoe zorg je dat jouw website goed vindbaar is?

1. Schrijf een pakkende titel

In de titel moet duidelijk zijn waar je tekst over gaat, maar men moet ook zin krijgen om je tekst te lezen natuurlijk. Maak gebruik van de actualiteiten, maar dwaal niet af. Neem ook niet een te saaie, degelijke en zakelijke titel. Bepaalde titels werken ook altijd (maar overdrijf niet!). Zoals: 10 dingen om.., 12 tips voor.., do’s en don’ts voor.., etc

2. Maak je teksten fijn om te lezen

Zowel je bezoeker als Google worden heel blij van leesbare en goed opgebouwde teksten. Een lap tekst met lange zinnen leest natuurlijk niemand, maar ook Google kan dat niet waarderen. Daarmee bedoelen we:

  • Werk in alinea’s.
  • Zet kopjes boven de alinea’s.
  • Maak gebruik van dik gedrukte en/of schuin gedrukte woorden.
  • Maak korte zinnen met goede interpunctie. Zet punten, komma’s en overige leestekens op plekken waar ze horen.
  • Wanneer dat relevant is, maak opsommingen. En dan bedoelen we de automatische opsomming waarbij je, als je op enter drukt, er een nieuw opsommingspunt verschijnt. Niet die variant waarbij je zelf de streepjes of puntjes moet typen.
  • Link naar andere blogs/pagina’s op je eigen site of op andere sites. En dat houdt in: Echt met een hyperlink, niet een verwijzing zoals: “Zie ook de informatie op de pagina Evenementen”.
  • Zorg dat externe links openen in een nieuw scherm. Anders ben je de bezoeker kwijt.
3. Maak ook gebruik van andere content dan tekst

Eerder was eigenlijk alleen tekst belangrijk voor zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO gemoemd. Maar tegenwoordig doet ook andere content zoals afbeeldingen, video’s en animaties er toe. Je moet ook niet overdrijven natuurlijk maar ook je bezoeker kijkt graag plaatjes.

4. Zet de juiste zoekwoorden en omschrijving bij je tekst

Als je een WordPress website hebt, is dit niet moeilijk. Onder je bericht of pagina staat meestal een heel blok waar je die zoekwoorden en omschrijving in kan vullen. En bedenk dan dat zoekwoorden als “website laten maken Zuidwolde” beter werkt dan “website” en “Zuidwolde”. Laat deze zoekwoorden ook terugkomen in je tekst.

5. Schone code

Dit is meer iets voor ons, want schone code kan je als ondernemer (zonder verstand van websites) niets aan doen. Maar je kunt er vanuit gaan dat we dit wel meenemen. Google vindt het fijn als er geen onnodige code in je website staat (wat aan de buitenkant niet te zien is). Daarnaast werkt een snelle website ook altijd het beste om de vindbaarheid te verbeteren.

6. Mobielvriendelijk

Anno 2015 beoordeelt Google websites ook op mobielvriendelijkheid. Dat wil zeggen, als je website responsive is (het past zich aan, aan de schermgrootte waarop het bekeken wordt) zal je website hoger verschijnen in Google dan wanneer dit niet het geval is. Zit je in een branche waarbij je het (naar eigen zeggen) niet zo belangrijk vindt hoe je website eruit ziet? Dan kan je daar juist je winst pakken ten opzichte van je concurrenten. Zie ook deze blog van mij hierover.

7. Blijf jezelf

Probeer je teksten wat persoonlijk te maken. Bezoekers vinden het leuk als ze de schrijver een beetje kunnen leren kennen. Je kunt er dus best wat humor en spreektaal in zetten. Voor Google maakt het wellicht weinig uit, maar je doet het uiteindelijk toch allemaal voor je bezoekers!

Over het algemeen kun je stellen dat Google ook gewoon een bezoeker is. Wat je bezoeker kan waarderen, waardeert Google ook! Maar onthoud dat je je teksten nog altijd schrijft voor je bezoeker en niet voor Google. Als je hier rekening mee houdt komt het altijd wel goed!

Let op: Er kunnen soms dagen, weken of een maand overheen gaan voordat Google je (nieuwe) site weer geïndexeerd heeft. Het kan dus even duren voor een aanpassing in je zoekwoorden, omschrijving en algehele vindbaarheid zijn vruchten afwerpt.

J9 design verzorgt alleen het design van je website. Tips voor het schrijven van je teksten heb ik wel, maar het behoort niet tot de werkzaamheden. Voor een goede tekstschrijver verwijs ik je graag naar Karin Boer van Buro Boer.