De vakantie zit er weer op, maar gelukkig hebben we de foto’s nog!
Velen van ons gaan nu aan de slag met het maken van een fotoboek. De mooiste foto’s selecteren uit die duizenden foto’s (en dan soms ook nog bewerken) is een hele klus, maar wat is het leuk werk! Alleen hoe zorg je er ook dit jaar weer voor dat je iets leuks (lees: unieks, van deze tijd en toch ook wel een beetje als een pro) uitziet.
Er zijn vele websites met gratis software om fotoboeken te maken zoals Pixum, Albelli, Hema, CEWE fotoservice, etc. Ik, als grafisch vormgeefster, vind natuurlijk dat ze allemaal wat beperkt zijn in creatieve opties en heb gekozen voor Blurb. Daarmee kan ik mijn fotoboek d.m.v. een Blurb-template gewoon maken in mijn vertrouwde programma Adobe InDesign (met mijn eigen onbeperkte lettertypes en graphics) en die bij Blurb laten drukken.
Ik heb hieronder 5 creatieve tips voor je welke het beste werken met Blurb, maar ook de andere fotoboek programma’s zijn mogelijk. Mocht je ook een echt uniek fotoboek willen zonder beperkingen, maar niet beschikken over Adobe InDesign?
1. Voeg een persoonlijke touch toe met korte handgeschreven verhalen bij je foto’s
Het is natuurlijk het leukste als je in je ontworpen fotoboek ruimte laat om later (als hij gedrukt is) ook in je eigen handschrift tekst bij te schrijven. Wees ook niet bang om over je foto heen te schrijven (mits leesbaar). Ook kun je, als je het boek ontwerpt bij Blurb en beschikt over het programma Adobe InDesign, een handgeschreven lettertype downloaden van bijvoorbeeld dafont.com of fontsquirrel en dan je tekst toevoegen. Ook bij de andere programma’s kun je een (min of meer) handgeschreven lettertype kiezen, maar de keuze is beperkt en persoonlijk nooit echt wat ik zoek. Zorg wel dat je niet te veel tekst toevoegt.
2. Voeg de “bits & pieces” die je hebt verzameld toe.
Je hebt vast een hele berg entreetickets, vliegtickets, flyers, kaarten van de omgeving, ansichtkaarten, restaurant bonnetjes en andere papieren verzamelt. Leuk! Want je kunt ze inscannen en (digitaal) in je fotoboek plakken. Zo heb je ze toch vereeuwigd zonder die stapel te moeten bewaren. Tip: Geef ze een hele subtiele schaduw mee zodat het lijkt of je ze ingeplakt hebt. Een andere optie is een foto maken van je berg “bits & pieces” en die foto toevoegen.
Wellicht is het nog leuker/tastbaarder om ze gewoon in je gedrukte fotoalbum te plakken als je daar ruimte voor gelaten hebt. Let wel op dat de lijm niet doorlekt! En met een welbekende Pritstift zou het papier weer los kunnen laten. Een optie is wellicht (gekleurd of versierd) tape/plakband wat bij je fotoboek matcht. Te koop voor een prikje bij Action.
3. Maak gebruik van social media
Ook tijdens je vakantie zal je wellicht je hoogtepunten gedeeld hebben op Facebook, Instagram of Whatsapp. Misschien vind je het een leuk idee om een screenshot te maken van je update en de reacties daarop? Het is een idee.
4. Voeg grafische accenten toe met (paspoort)stempels
De fotoboek programma’s bevatten veel cliparts en afbeeldingen om je fotoboek mee op te leuken. Ik wil natuurlijk zelf ontworpen graphics of graphics die niet in het programma zitten. Ook dit kan makkelijk met Blurb, want ik ontwerp mijn boek gewoon in InDesign, waarin ik ook mijn uiteenlopende flyers en posters voor klanten ontwerp. Geen beperkingen dus. Hoe leuk is het om je paspoortstempel in je fotoboek te kunnen toevoegen. Ook dit kan digitaal, maar ook later met echte stempels als je ruimte vrij hebt gelaten.
5. Maak een creatieve omslag
Je omslag moet je eye-catcher zijn. Dat is wat je in de kast ziet staan. Het is heel verleidelijk om al je leukste foto’s op je omslag te zetten, maar kijk uit dat het niet te druk (lees: amateuristisch) wordt. Het kan wel, maar dan zou ik het persoonlijk zo doen:
a. Maak een selectie van foto’s.
b. Zet ze in Photoshop op een pagina ter grootte van je fotoboekomslag (rondom een paar mm tot 1 cm extra toevoegen voor de afloop).
c. Zet foto’s over elkaar heen, schuin/recht, groot/klein. Voeg geen schaduwen en omlijstingen toe en laat geen witruimte. Houdt oog op de sfeer van je omslag en niet dat je van bepaalde foto’s persé bepaalde delen (of de hele foto) moet zien omdat dat zo leuk was. Je kunt ze eventueel ook op kleur selecteren of sorteren.
d. Sla de omslag op als jpg of png.
e. Voeg het ontwerp in in je fotoboek programma (of InDesign als je met Blurb werkt).
Wat ook erg leuk is is bovenstaand idee: Je kofferlabel! Je kunt het inscannen en digitaal toevoegen, maar wederom ook later op je blanco (of effen) omslag knutselen.
Vergeet niet op de rug van je fotoboek de bestemming(en) en het jaartal te vermelden.
Extra pro tips:
En tot slot nog een paar tips:
- Denk aan de uitlijning van je foto’s. Het oogt een stuk rustiger als je foto’s op één lijn zitten, met iets op je pagina uitlijnen (maakt niet uit wat) of in een logisch stramien zitten.
- Wees niet bang voor de kleur wit! Het is minstens zo belangrijk om witruimte te hebben dan gevulde ruimte. Probeer niet alle ruimte op je pagina te willen opvullen en ook niet overal een achtergrondkleur aan toe te voegen.
- Je kent vast wel, de term “Less is more”. Dat geldt ook voor fotoboeken. Heel begrijpelijk dat je alle foto’s even mooi vindt, niet kunt kiezen en niet voor weer extra pagina’s wilt betalen als je ergens anders nog ruimte had, maar met “less is more” wordt je fotoboek wel echt professioneler.
Bron: Blurb.com
Wil je ook een professioneel (niet persé vakantie) fotoboek?
Neem dan contact op.