We kennen allemaal de logo’s van Coca Cola, Nike en Audi. Je hebt zelfs de merknaam er niet bij nodig om te weten dat het die merken betreft. Vaak is een klein deel van het logo zelfs al genoeg. Dit zijn dus zeer goede en sterke logo’s. Maar wat maakt een logo goed en hoe kun je er voor zorgen dat jouw logo (en dus jouw bedrijf/merk) blijft hangen?
1. Je logo sluit aan bij de doelgroep
Je kunt verwachten dat een logo van bijvoorbeeld een kinderopvang niet gaat werken voor een financiële instelling. Het ene logo vraagt een strakke zakelijke uitstraling en de andere zal speels, kinderlijk en kleurrijk zijn. Doe dus onderzoek naar je doelgroep en bedenk wat zij verwachten.
2. Je logo is ontworpen door een specialist
Dat je logo gemaakt is in Paint of Word kan iedereen zien, zelfs als je er niet bekend mee bent. Met zo’n duidelijk zelf geknutseld (maar goed bedoeld) logo straal je onbewust onprofessionaliteit uit. Want als je logo onprofessioneel overkomt zal je werk/product dat ook wel zijn (denkt men). Daarnaast is zo’n logo nooit voldoende geschikt voor drukwerk, zeker niet op grote oppervlakken. De kleuren zijn dan mogelijk de ene keer feller/doffer dan de andere keer en ook de scherpte is niet optimaal.
3. Je logo is tijdloos
Een goed logo hoef je nooit veranderen. Echter zijn er vaak wel details die aangepast worden aan de tijd. Zo zie je bij het logo van Google door de jaren heen een ander lettertype, maar blijft het altijd herkenbaar.
4. Je logo is uniek
Je logo moet natuurlijk wel uniek zijn. Als het te veel lijkt op een ander logo heb je de plank mis geslagen, want dan wordt jouw logo vergeten. Of het wordt herinnert als “dat bedrijf met dat logo dat zoveel op … lijkt”.
5. Je logo is simpel
De beste logo’s zijn super simpel. Als je het ziet, denk je “dat had ik ook kunnen verzinnen”. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een logo zowel heel groot (op een gebouw, op een vlag) afgebeeld wordt, maar ook op een pen of usb-stick. Je kunt beter dus niet te veel details toevoegen. Het klinkt cliché maar ook hiervoor geldt: Less is more!
6. Je logo is toepasbaar in verschillende varianten
Een logo moet op zowel een lichte als donkere ondergrond goed tot zijn recht komen. Dit maakt het meestal (niet altijd) nodig om verschillende varianten van je logo te hebben. Voorbeelden zijn:
- Een diapositieve versie voor op zwarte/donkere achtergrond.
- Een zwart/wit versie voor in een krant wat geen kleur gebruikt.
- Een avatar logo, zoals op social media. Dit logo past (en is leesbaar) in een vierkant.
- Een small-use logo waarbij alle tekst leesbaar is wanneer het logo klein wordt gebruikt.
7. In je logo zitten verborgen boodschappen of vormen
Dit is natuurlijk geen vereiste, maar zal wel gewaardeerd worden én het maakt je logo uniek. Zie bijvoorbeeld het logo van FedEx. Had je daar het pijltje naar rechts al in ontdekt?
Wil je ook een goed en sterk logo? Neem contact met ons op via info@j9design.nl of vraag een offerte aan.